Zie ook:

Chronische darmontsteking

Ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa

In onze darm zitten micro-organismen, genaamd de darmflora, die belangrijk zijn voor het verteren van voedsel. Ook zorgt een gezonde darmflora dat ziekteverwekkers zich niet kunnen nestelen. Ons afweersysteem heeft tijdens de ontwikkeling geleerd dat de darmflora niet aangevallen mag worden. Helaas gaat dit niet bij iedereen goed, waardoor de darm ontstoken kan raken.

Omdat darmbacteriën een integraal onderdeel van onze darm zijn, krijgen mensen die hun eigen darmbacteriën niet verdragen, chronische darmontsteking. Voor deze ziekte wordt ook vaak de Engelse naam Inflammatory Bowel Disease (IBD) gebruikt.

IBD wordt in 2 grote subtypes onderverdeeld, afhankelijk van de plek waar de darmontsteking zich bevindt. Bij de ‘ziekte van Crohn’ kan de ontsteking in de hele darm zitten en bij ‘colitis ulcerosa’ is de dikke darm ontstoken. Patiënten met IBD hebben vaak last van diarree, buikpijn, pijnlijke stoelgang en afvallen. Patiënten kunnen ook koorts hebben en last van algehele malaise (niet lekker voelen).

In beide suptypes reageert het afweersysteem te sterk en de behandeling van IBD bestaat dan ook vooral uit medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Omdat er verschillende typen afweercellen betrokken zijn bij de ‘ziekte van Crohn’ en ‘colitis ulcerosa’ kan de behandeling wel verschillen tussen patiënten.


Voor meer informatie: