Multiple sclerose

Afweersysteem valt eigen centraal zenuwstelsel aan

Bij multiple sclerose (of MS) wordt het centrale zenuwstelsel aangevallen door het afweersysteem. Zenuwvezels worden omgeven door een bescherm- en isolatielaag, het myeline. Dit is een vettige stof, die ervoor zorgt dat prikkels (zenuwimpulsen) sneller van de ene zenuwcel naar de andere worden doorgestuurd. Door onbekende oorzaak wordt in MS het myeline beschadigd door macrofagen en T cellen. Hierdoor worden prikkels niet meer goed doorgegeven. Ook gaan er langzaam zenuwcellen dood, waardoor er neurologische problemen optreden.

Afhankelijk van wáár de beschadigingen precies optreden, kunnen patiënten verschillende symptomen krijgen. Veel voorkomende problemen zijn onder andere tintelingen, krachtverlies, evenwichtsproblemen, slecht zien en lichte stoornissen in het geheugen.

Omdat MS een auto-immuunziekte is, bestaat de behandeling uit medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Daarnaast kunnen patiënten met MS veel baat hebben van behandelingen, die de symptomen proberen te verminderen, bijvoorbeeld fysiotherapie om problemen met bewegen tegen te gaan.


Voor meer informatie: