Reumatoïde artritis

Chronische ontsteking van het gewrichtsslijmvlies

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen, die meestal pijn en stijfheid van spieren en gewrichten veroorzaken.  Een veelkomende variant is de auto-immuunziekte reumatoïde artritis. Bij deze ziekte ontstaat er een chronische ontsteking van het gewrichtsslijmvlies (synovium). Uiteindelijk kan door de ontsteking het kraakbeen en zelfs het bot beschadigd raken.

Reumatoïde artritis kan op elke leeftijd optreden, maar komt het vaakst voor tussen de veertig en zestig jaar. Ook komt de ziekte vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De ziekte heeft meestal een grillig verloop van periodes met veel klachten, die worden afgewisseld met periodes van rust.

Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor reumatoïde artritis wordt veroorzaakt, maar auto-antilichamen spelen een belangrijke rol. Er is een test ontwikkeld die de aanwezigheid van deze antilichamen bepaalt (anti-CCP test). Hiermee kan de diagnose gesteld worden.

Reumatoïde artritis wordt behandeld met ontstekingsremmers, corticosteroïden, of synthetische DMARD’s (disease modifying antirheumatic drugs) zoals methotrexaat, die allemaal de ontstekingsreacties onderdrukken. Ook kunnen er biologische medicijnen (‘biologicals’) worden gebruikt, die hele specifieke onderdelen van het afweersysteem onderdrukken.

Voor meer informatie: https://reumanederland.nl