© All rights reserved. Powered by YOOtheme.

Mijn Afweer
Slider

Aangeboren en aangeleerde afweercellen

Net zoals een leger kan worden onderverdeeld in een landmacht en een luchtmacht, kan het afweersysteem grofweg worden verdeeld in 2 grote onderdelen.
Dit zijn het aangeboren en het aangeleerde deel.

Afweercellen aangeboren

Tweedelijnsafweer, altijd beschikbaar

Wanneer het een ziekteverwekker lukt om toch ons lichaam binnen te dringen, staat de tweedelijnsafweer klaar. Dit zijn allerlei afweereiwitten en verschillende typen afweer- of witte bloedcellen. Belangrijke cellen van het aangeboren afweersysteem zijn macrofagen, granulocyten, mestcellen, NK cellen en dendritische cellen. Zij hebben allemaal verschillende functies, die soms ook wel een beetje overlappen.


 

Afweercellen aangeleerd

Verworven of adaptieve afweersysteem

Deze immuniteit heb je nog niet bij je geboorte, omdat je eerst in aanraking geweest moet zijn met een ziekteverwekker om de geheugencellen te kunnen aanmaken. Daarom wordt het aangeleerde afweersysteem ook wel het verworven of adaptieve afweersysteem genoemd. Dit onderdeel van het afweersysteem moet voor elke ziekteverwekker, waarmee je in aanraking komt, ontwikkeld worden. Het aangeleerde afweersysteem wordt dus gedurende je hele leven opgebouwd. Cellen van het aangeleerde of adaptieve afweersysteem worden lymfocyten genoemd.

Het feit dat je dit deel van het afweersysteem kunt laten leren, is de basis van vaccinatie.

 

 

 


 

Dutch Society for Immunology (NVVI)
Meibergdreef 15 - Location AMC - L3-109
1105 AZ Amsterdam - The Netherlands
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© NVVI -  All rights reserved.