Afweercellen aangeleerd
Verworven of adaptieve afweersysteem
Het aangeleerde afweersysteem is heel specifiek en kan geheugencellen ontwikkelen. Het werkt niet zo snel als het aangeboren afweersysteem en heeft ongeveer 7-10 dagen nodig om zich goed te ontwikkelen als je voor de eerste keer in aanraking komt met een ziekteverwekker. Maar daarna ben je langdurig en soms levenslang beschermd tegen dezelfde ziekteverwekker. Dat wil niet zeggen dat je niet meer ziek kunt worden van deze specifieke ziektekiem, maar als het aangeleerde afweersysteem opnieuw wordt geactiveerd, is de beschermende werking sneller en zal je minder ziek worden dan de eerste keer.
Deze immuniteit heb je nog niet bij je geboorte, omdat je eerst in aanraking geweest moet zijn met een ziekteverwekker om de geheugencellen te kunnen aanmaken. Daarom wordt het aangeleerde afweersysteem ook wel het verworven of adaptieve afweersysteem genoemd. Dit onderdeel van het afweersysteem moet voor elke ziekteverwekker, waarmee je in aanraking komt, ontwikkeld worden. Het aangeleerde afweersysteem wordt dus gedurende je hele leven opgebouwd. Cellen van het aangeleerde of adaptieve afweersysteem worden lymfocyten genoemd.
Het feit dat je dit deel van het afweersysteem kunt laten leren, is de basis van vaccinatie. Door kinderen met een zwakke of dode ziekteverwekker te vaccineren, wordt het verworven afweersysteem geactiveerd. Wanneer iemand gevaccineerd is en later toch in aanraking komt met dezelfde levende ziektekiem, zal deze persoon óf niet, óf veel minder ziek worden.
Dutch Society for Immunology (NVVI)
Meibergdreef 15 - Location AMC - L3-109
1105 AZ Amsterdam - The Netherlands
E-mail: